מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

מגזין מקו ועד תרבות / מיזם דיגיטלי ללא צרכי רווח בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו

בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו

By hhm_hafatzim

פורסם במדור-

קראו כיצד המשרד הנורווגי סנוהטה (Snøhetta’s) יצר מבנה מראשיתו עד סופו המשקף אסטרטגיה עירונית לפיתוח נמל העיר בשנים שבין 2000-2008.

// רוני כוכבי

בית האופרה באוסלו מציג עקרונות מינימליסטיים פשוטים המייצגים את העיצוב הסקנדינבי בכלל ואת הקשר שבין עיר, ציבור ומבנה תרבות בפרט. בחמש השנים האחרונות הוענקו לסנוהטה פרסים רבים על פרויקטים מוצלחים ברחבי העולם, בהם בית האופרה של אוסלו שזכה בפרס מיס ואן דה רו החשוב ובפרס בריט לאדריכלות. מבנה בית האופרה, קוביית זכוכית מעודנת החולשת על הפיורד האפרורי של עיר הבירה הצפונית, מעוצב בקווים גיאומטריים נקיים וחושף חזיתות שונות מעיר ומהפיורד. מצדו האחד, העירוני, נראה בית האופרה כקוביית זכוכית מבריקה הכולאת בתוכה מבנה עץ בהיר, המאזכר לציבור את  סגנון העיצוב הסקנדינבי. מצד הפיורד המבנה נובע מן המים בקווים אלכסוניים חדים, הנשברים על פני המים ויוצרים מראה המזכיר רכס סלעים לבנים נישאים. המבנה מציג פשטות אך בו בזמן גם מורכבות: קור מול חום. וכך חלקו הפנימי של המבנה מחופה כולו לוחות עץ בהיר, המעוצבים בקווים עגלגלים ויוצרים רושם ויזואלי חם והרמוני. הניגוד החד בין החזיתות החיצוניות הקרירות של המבנה ואולמות המבואה המשרים חמימות טבעית נעימה מאפיין את האדריכלות הסקנדינבית, שהפכה את תנאי הטבע ומזג האוויר המקומיים לאמירה אמנותית ייחודית. (בחודשי החורף הקרים, קרח מצטבר למרגלות הרמפות החיצוניות של המבנה ומתגבש בצורה מדויקת לפי צורתו. הגג תוכנן כך שהגישה אליו איננה מוגבלת לעונות מסויימות ומזמין אליו את הציבור לאורך כל השנה. הרחבה הציבורית בבית האופרה פתוחה אף 24 שעות ביממה במשך 7 ימים בשבוע).

הפרויקט התפתח מפרוגרמה סבוכה אל תוכנית פשוטה המשלבת יחד גישה מעשית וגם גישה פיסולית אינטואיבית לגבי יצירת המעטפת החיצונית של המבנה; במקום שצורתו של המבנה תגרום לבידולו מן העיר ומיקומו בה – נוצר ההיפך, הוא איננו נראה כפסל מנוכר כי אם מבנה בעל שטחים פתוחים, בצורת גג, חללים רחבים ורחבת כניסה הנגישים לציבור העירוני והופכים את המבנה למונומנט חברתי במקום פיסולי.

מגזין מקו ועד תרבות / מיזם דיגיטלי ללא צרכי רווח בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו

בית האופרה של העיר אוסלו ותכנונו כבר בשנת 2000 נכלל באסטרטגיה מחודשת של העיר לפתח מחדש את איזור הנמל על קו החוף, איזור תעשייה עם היסטוריה, לכזה פעיל שימשוך אליו את הציבור. המבנה יושב על חלקים מן הפיורדים באוסלו, קרקע שיובשה ומותחת את גבולות הקרקע של נמל אוסלו – כך שטחה של העיר וכל הגובל לים חוזר לשימוש הציבור בעיר. יחד עם זאת, מבנה האופרה צופה אל העיר באותה מידה כמו הפיורד ויוצר קשר ויזואלי חזק בין הדאון- טאון של העיר אל חלקיה המזרחיים של אוסלו.

מגזין מקו ועד תרבות / מיזם דיגיטלי ללא צרכי רווח בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו

באותה צורה בה מהווה המבנה אלמנט ארכיטקטוני ניתן לראות בו גם אלמנט של נוף, כזה המטפח ומעודד את מודעות הציבור לכל המתרחש בתחום האמנויות והתרבות. חלונות נדיבים בגובה קרקע מספקים לציבור ההולך באיזור הצצה אל תוך המתרחש בחללי הסדנאות המתרחשים בחלקים מן המבנה. קהל היעד אליו פונה המבנה העדכני איננו רק אוהבי אופרה ושוחרי תרבות; חלק מן המבנה, נוסף על רחבת הכניסה המזמינה שלו, מכיל חנויות מתנות ובתי קפה המושכים אליהם קהל נוסף המגיע למטרות שונות כמו ביקור בחוף הקרוב.

בית האופרה מכיל שלושה תיאטראות עיקריים וחללים רבים קטנים יותר המשמשים לאימונים, חזרות וסדנאות. החלל העיקרי עוצב בצורת פרסת סוס (חזרה אל צורות קלאסיות לתיאטראות מן העבר) אך החומרים העיקריים בהם נעשה שימוש בעיצוב בית האופרה הם אבן, עץ ומתכת – חומרים המייצגים את העיצוב הסקנדינבי בכלל ואת מבני התעשייה המשתנים של העיר בפרט. האבן באה לידי ביטוי בעיצוב המבנה, העץ נראה בחלל המרכזי, במרפסות הציבוריות ובאולם הראשי, והחומר המתכתי ניכר בחזיתות ובחזית החמישית שהיא הגג. נוסף על כך, יש לציין כי גם זכוכית מהווה חומר עיקרי בעיצוב של סנוהטה (Snøhetta’s) עבור בית האופרה.

מגזין מקו ועד תרבות / מיזם דיגיטלי ללא צרכי רווח בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו

ארכיטקטורה ועיצוב עדכניים באים לידי ביטוי בחללי הפנים של המבנה כמו גם בחיצוניים וכך מעטפת דינמית בצבעים קרים של לבן יוצרת איפיון חיצוני לחדרי המלתחות ובתי השימוש בעוד החללים הפנימיים מאופיינים עצמם בחומריות כבדה ומסתורית. החיפוי המחורר הנראה כמטפסת במבואה לחללים הפנימיים עוצבה על ידי האמן אולאפור אליאסון (Olafur Eliasson) שנבחר בתחרות אמנים בין-לאומית. האלמנט העיצובי מאפשר למבקר במבנה להבחין בהשתנות חלקים שונים של המבואה לאורך זמן תוך שינויים במעטפת של תנועה וצבע. גלריות (מעין מרפסות עליונות) הנמצאות לצד האולם המרכזי מביטות אל חזיתות הפתוחות של בית האופרה ומאפשרות מבט נוסף אל העיר אוסלו ואל הפיורדים. צורות מעוגלות של קיר המבואה הראשית יוצרות מעין כיסים/נישות לישיבה עבור הצופים באופרה ומעניקים פינות ישיבה נוחות באופן זמני. מקצועיות משרד סנוהטה באה לידי ביטוי אף בפרטי הפנים של חללי בית האופרה ולא רק בתכנונם כאשר אלמנטים שונים זכו גם הם לעיצוב מדוקדק:
–  נישות הישיבה עוצבו כך שיעניקו נוחות מקסימלית בעוד הרהיטים עצמם מייצגים גמישות וניתנים להזזה והרבה אחרת באופן מודולרי לאורך זמן.
–  ידיות הדלתות המבנה עוצבו גם הן ע"י המשרד כאשר מראם הכללי מזכיר את הרמפה החיצונית למבנה.

מגזין מקו ועד תרבות / מיזם דיגיטלי ללא צרכי רווח בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו
מגזין מקו ועד תרבות / מיזם דיגיטלי ללא צרכי רווח בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו
מגזין מקו ועד תרבות / מיזם דיגיטלי ללא צרכי רווח בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו
מגזין מקו ועד תרבות / מיזם דיגיטלי ללא צרכי רווח בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו

בית האופרה של אוסלו מעודד אמנות מודרנית חדשה ומציג שמונה יצירות אמנות בהן לקחו חלק כ-17 אמנים שונים. רובן של היצירות מהווה חלק בלתי נפרד מן המבנה עצמו, דוגמת "מסך נייר הכסף" (Metafoil) של האמנית פיי וויט (Pae White) וארבעת החיפויים הדינמיים של האמן אולאפור אליאסון (Olafur eliasson) הנקראים "הקיר האחר"  (The Other Wall).

מגזין מקו ועד תרבות / מיזם דיגיטלי ללא צרכי רווח בית האופרה באוסלו – עיצוב סקנדינבי במיטבו

משרד האדריכלים סנוהטה הוקם באוסלו בשנת 1989. מיקומו הצפוני והמרוחק לא השאיר אותו בתחומי נורווגיה בלבד. במהלך השנים תכננו בסנוהטה מבנים פרטיים וציבוריים בלונדון, באלכסנדריה, בניו-יורק, באוסלו, במרסיי, באבו דאבי בוורשה ועוד. במשרדי החברה באוסלו ובניו-יורק פועלים בשיתוף פעולה מלא אדריכלים, אדריכלי נוף ומעצבי פנים מכל העולם במטרה ליצור מבנים בהתאם לפילוסופיה האדריכלית של המשרד, הדוגלת בקשר הדוק בין המבנה ובין הסביבה והתרבות המקומיות.
לצפייה בפרויקטים נוספים של סנוהטה או מידע נוסף על בית האופרה של אוסלו ניתן להכנס לאתר המשרד.


      btt