מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

"ולשוננו רינה"
מתנה לכולנו מפרופ' דוד הראל.

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

לפני מספר שנים יצרתי קשר עם פרופ' דוד הראל, כאשר ביקשתיו לכתב על נושא מדעי. הכתבה לא יצאה לפועל, אבל מאז נותרנו בקשר, לשמחתי. תרומתו למשפחתי – כל ליל שבת מושמע אלבום שירי השבת וקולו הרך ממלא חלל הבית. כילדה, גדלתי במזרח אירופה, בבית אתאיסטי. אבי היה קומוניסט בצעירותו. כך המטען היהודי שנשאתי היה ביקורם בבית כנסת ביום כיפור ובראש השנה … שעורי התלמוד בתיכון בארץ ריתקו אותי וסיפורי התנ"ך היו כמו אגדות בעיני. תמיד חיפשתי שורשים יהודיים שלא היו לי. במקום הכתבה המדעית הציע דוד הראל לשלוח לי קישור לאלבום שירי ליל השבת שלו. אני משוכנעת שגם אתם, קוראים יקרים, תופתעו ותאהבו אותם. סיפור האלבום מפי דוד הראל:

"אינני מוזיקאי מקצועי, אלא איש מדע. עיסוקי העיקרי הוא במחקר, אותו אני עושה במכון ויצמן מאז 1980. אפשר לומר שאני מכור לשמיעת מוזיקה מכל הסוגים והמינים, אבל לא הרבה מעבר לזה. אמנם בצעירותי ניגנתי בחצוצרה, ולאחרונה שרתי במקהלת חובבים קלאסית, אך אלה היו "נגיעות" בנות שנים ספורות בלבד.

חיבור עמוק במיוחד למוזיקה מצאתי ביהדות. מגיל צעיר נהגתי לעבור לפני התיבה בבית הכנסת בשבתות ובמועדים, כולל בימים הנוראים. קסם מיוחד הילכו עלי תמיד פיוטים משלל העדות והמסורות, וביניהם זמירות השבת והחג ששרנו בבית מאז שאני זוכר את עצמי. לְאִמִּי ז"ל, עם אוזנה המצוינת וקולה הערב, היה חלק חשוב בכך.

ואז, בין השנים 1978 ו-1984, במעין פרץ הבלחות לא ברור, יצא לי לחבר לחנים משלי למרבית זמירות השבת הקלאסיות, לעתים שני לחנים לאותו פיוט. מאוחר יותר התווספו לאלה עוד שניים-שלשה. בכל מקרה, עתה, באיחור של עשרות שנים, ולקראת יום הולדתי ה-70, מובאים הלחנים האלה לפניכם, בתקווה שהם יישמעו ויושרו מדי פעם, ואולי אף ייזכרו אחרי לכתי.

הפרויקט לא היה קורם עור וגידים ללא עידן טולדנו – איש יקר, חבר, ומוסיקאי מחונן ומבריק. הוא אשר על העיבודים וההפקה המוזיקלית, הוא הגיטריסט, והוא הדוחף והמפרגן. ועמו שבעת המופלאים, הנגנים הרשומים ממול – מקצוענים כולם לעילא ולעילא. תודה עצומה לכולכם!

ובעניין זה, קבלו התנצלות על קולי החובבני, שהיה כזה גם לפני 40 שנים ועכשיו על אחת כמה וכמה. את הפער הגדול בין שירתי לבין נגינתם הנהדרת של עידן, גלעד, טל, יוני, נעה, סלעית, ענבל, ושון, תוכלו לשמוע בקלות רבה.

האלבום הזה מוקדש לכם, ילדיי ונכדיי היקרים, והוא נוצר מתוך תחושת אהבה עמוקה, שזורה בזיכרונות מרגשים משירתנו המשותפת סביב השולחן לאורך שנים רבות. תודה לכם ממעמקי הלב על הזכות הגדולה להיות לכם לאבא ולסבא.

ולבסוף, בהמשך האלבום תמצאו שני שירי בונוס, שבוצעו במקור על ידי צמד הפרברים אך כאן הם מוגשים בעיבודים נפלאים של עידן. שירים אלה מוקדשים לאֵת שֶׁאָהֲבָה נַפְשִׁי, מיכל. "

דוד הראל, מרץ 2020

 *שיחה בשנים עם עידן טולדנו (המפיק המוזיקלי והגיטריסט), על ההיסטוריה של האלבום והתהליך שעשינו יחד.  (לעניות דעתי, שווה לצפות; עידן מקסים!): 

**חלק מהשירים הוסרטו באולפן.

הנה אסופת הקליפים שלהם  (הראשון הוא השיחה לעיל):

פרופ' דוד הראל עובד במכון ויצמן מאז 1980, הוא חתן פרס ישראל בחקר מדעי המחשב לשנת 2004, ומשמש מאז 2021 כנשיא האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים. מתוקף תפקידו זה הוא גם יו"ר המועצה הציבורית של הספרייה הלאומית.

פרופ' הראל שירת ביחידת חי"ר מוצנחת ובמלחמת יוה"כ היה מגויס במשך תשעה חודשים כמ"פ במילואים.

פרופ' דוד הראל גדל בבית דתי לאומי והוא בוגר הישיבה התיכונית "נתיב מאיר". היה במשך שנים בעל תפילה, ואף כתב לחנים לרבים מזמירות השבת והחג.

      btt