מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

Japandi

מושג חדש שנכנס לעולם העיצוב ולא במקרה

התרבות היפנית והנורדית מתאפיינים בפונקצינליות צנועה ואסטטית

By Tami Klein

פורסם במדור- , ,

בהשפעת מסורת עיצוב נורדית ובשילוב הרגישות היפנית לאסתטיקה ולעבדות היד, חשבנו שנכון להביא בפניכם, קוראים יקרים, פרויקט שעורר את תשומת לבנו – בית נופש באחד מחופי שבדיה, בארכיפלג סלעי.

משרד ארכיטקטים Norm Architects מקופנהגן ביצע גם התוכנית הארכיטקטונית וגם ביצע עיצוב הפנים. המשרד שיתף פעולה עם Kojima Shouten, להם היסטוריה בבניית ריהוט ביפן ועם מומחים לבניית מנורות נייר, Japanese Karimoku, בעלי רקורד של 220 שנה. העיצוב הוא מודרני, כאשר "דאגו שהבית ימלא מרבית הפונקציות, תוך דגש על מקלט מנוחה ונופש ליד הים."

הצבע המרכזי שנשמר מתכתב עם הצבעים של הטבע הסובב את הבית. החומרים טבעיים. הצבעים שקטים, קווים נקיים ומינימום אפשריים. הריהוט, הריפוד, הווילונות, השטיחים, הכלים – כולם פרי עבודת יד.

מאחר שהבנייה התחשבה בפני השטח, נישות מחופות בלוחות עץ יצרו שטחי אחסון. "כל זאת כדי להגדיל אפשרויות אחסון ולמנוע רעש וויזואלי."

"בחירת הטקסטילים – שילוב בין "תמימות" סקנדינבית" עם טקסטילים חמים. הריהוט "רך" תוך שמירה על אלגנטיות של עיצוב יפני. למרות השימוש בשתי התרבויות – הנורדית והיפנית, הוקפד על פונקציונליות ועל היעיל. אבל! היה חשוב לשמור על תחושת Zen של שקט בעת שהחיים מתנהלים בבית והטבע עוטף אותם." שימו לב לשימוש במילים בטקסט שהמשרד שלח אלינו. אין ספק שהמילים מבטאות גישה ושימוש בסיסיים בראיית בנייה ועיצוב בית מגורים. כמעט שירה…

לתיאור מעלה יש כיום גם הגדרת סגנון. הוא מכונה – Japandi. פרויקט זה הצליח לשלב הטוב ביותר משניה העולמות – הנורדי והיפני.

"המקלחות באבן אפורה נראות כמו מערה. הן דומות לסביבה הסלעית ומקנות למשפחה תחושה של luxury Spa במידות קטנות."

"טרסה רחבת ידיים, בנויה מעץ כדי לאפשר חלל חוץ מגן לארוחות, למשחק וליהנות ממראות המים המהפנטות ומאיי הסלעים הקטנים הנראים באופק."

מנורות הנייר נבנו בתבנית יותר מודרנית, ראו הבסיס מעץ של מנורות הריצפה, ובמנורה המרכזית בחדר המגורים דאגו שתחתיתה ניתן יהיה לנתק בקלות להחלפת נורה. הנייר בצבע Washi. המנורה מעוצבת להפיק אור טבעי וחם ולא אור ישיר. את המנורות קל להרכיב מאחר שהאהיל מתקפל ורק מונח על בסיס העץ.

הכיסאות – לוכדים את הגב ברכות, בזכות הקוו המעוגל והמרופד, כאשר את הזרועות ניתן להניח בנוחות לצידי המשענת.

קופסאות אחסון נבנו בשיתוף בין Danish August Sandgren לבין Japanese Karimoku. התכנון של Norm Architects. "תפקידן של הקופסאות – להכיל את ה- Chaos היומיומי. הן מיוצרות באירופה בעבודת יד."

***

ולאחר כל המתואר מעלה וצפייה בצילומי פרויקט זה, המשלב אלמנטים נורדיים ויפניים, חשוב להדגיש שיופיו של הפרויקט ודגשיו נובעים קודם כל מהעובדה שמיקום הבית בנופים ובמזג אוויר הנורדיים, וכמובן גם צרכי החיים של המשפחה הותאמו לכיצד בונים וכיצד מעצבים את הפנים. ואנחנו? החיים לאורך חוף הים התיכון במזרח, מה אנחנו נוכל "לקחת" מפרויקט ייחודי זה?

שימו לב לחשיבות כיצד "להשקיט" וויזואלית בית. עודף, מחלה של התרבות המערבית, חשוב שלפחות יעמוד לנגד עינינו. עצם העובדה שנשקול נתון זה, הוא כבר יתמקם בתפישתנו ויפעל יחד עימנו. כאשר משפצים בית או כאשר מסיידים קירות הן הזדמנויות מצוינות להבין ולהחליט מה לא הכרחי להחזיר למקומו הקודם.

בארץ חמה כשלנו "לקרר" בנראות היא כמעט הכרחית. ריצפה יפה גלויה וכתם צבע בשטיח לא גדול אבל אקספרסיבי, יעשו את העבודה. צבעי הווילונות ובדי הריפוד – נושא שכמובן יש לשקול. לווילונות חצי שקופים, קלילים ובהירי צבע משקל רב ב"צינון" הפנים.

תאורה "מנמיכת קול" מעדנת תחושת אווירה בשעות הערב.

ומאחר שאנחנו לא חיים לא בארצות הצפון, גם לא באירופה, ובוודאי לא ביפן ובמזרח, אלא חיים באחד האזורים המעניינים, כפי שכבר הוזכר – לאורך חוף הים התיכון במזרח, חישבו על שלושה אלמנטים נוספים העשויים לתרום לחיינו באזור :

– שימוש בצבע – מהו הצבע/הצבעים שתעדיפו והמידתיות בשימוש בהם,

– שילוב אלמנטים מוזהבים כמו פליז ונחושת ,המזכירים שמחת השמש; השימוש בפליז או בנחושת צריך להיות במידה ובחיבור לחומרים שקטים, כמו עץ בצע טבעי או קירות צבועים בלבן.

– הכנסת מראות בינוניות וגדולות יגדילו וויזואלית את הפנים ויוסיפו מעיניין קרני האור. 

ארכיטקטורה ועיצוב :     
Peter Eland
Linda Corndal
Frederik Werner
Jonas Bjerre-Poulsen

ארכיטקט הנדסה  :
Natasha Cuconescu

יצרני ריהוט :
Karimoku Case Study
August Sandgrem
Kojima Shouten

עיצוב ריהוט :
Norm Arhitects
Sofa – Keiji Ashizawa Design

צילום :
Jonas Bjerre-Poulsen
Location
Sweden, Summer 2020

 

Norm Architects, Snaregade 14, 1205 Copenhagen
Norm.com   info@norm.com

      btt