מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

'אחדות בגוון'
בנייה מסורתית בעץ
EXPO OSAKA KANSAI
יפן
13.4 – 13.10.2025

By Tami Klein

פורסם במדור- , , ,

ה'טבעת הגדולה, סמל  אקספו 2025 באוסאקה, קנסאי ביפן, מבטאת את הרעיון של "אחדות בגיוון". השם הרשמי שלה הוא "עיצוב עתיד משותף לחיים". הטבעת היא המבנה המרכזי באקספו 2025 ביפן. בזכות ייחודו הוא מוקד ויזואלי יוצא דופן.

רק כאשר נפתח האקספו ביפן ב- 13.4.25, בהית המגזין 'מקו ועד תרבות' מנוי להודעות העוסקות גם בעיצוב, נודע לנו לראשונה על מבנה 'הטבעת הגדולה' ב- EXPO ביפן. מאחר שהביקור באקספו אפשרי עד 13.10.25, חשבנו לנסות 'לגרות' אתכם, קוראים יקרים, אולי חלק מכם יוכל ליהנות בביקור ביפן מייחודו של מבנה זה. גם מי שלא יבקר ביפן הרעיון והביצוע כה מרשימים, כך שלו כתבה זאת עשויה לתרום. כפי שקרה לי.

"הטבעת הגדולה"  נבנתה בשילוב של שיטות בנייה מודרניות עם מפרקיnuki  מסורתיים, כמו אלה המשמשים בבניית מקדשים ושערים יפניים.
הטבעת משמשת כנתיב הראשי לתנועת המבקרים ברחבי מתחם האקספו, ומאפשרת תנועה חלקה באתר תוך מתן מרחב נעים למבקרים המוגן מפני רוח, גשם ושמש.

ולו כדי להתרשם מגודלה של הטבעת – הקוטר 615 מטר, גובה 12-10 מטר בהתאם לנקודת המדידה, והשטח הכולל שלה – 60000 מ"ר.

מיקומה של הטבעת באי המלאכותי במפרץ אוסקה, ב- Yumeshima, במרכז אתר התערוכה והיא מקיפה את רוב הביתן המרכזי של האקספו, וכן חלק מהפארקים והשטחים הציבוריים.

"הרעיון והתפיסה העיצובית של הטבעת –  אינסופיות, שיתופיות, מחזוריות חיים. הטבעת נועדה לסמל אחדות – “Designing Future Society for Our Lives”.

הטבעת נתפסת כרשת של ידע וקשר אנושי, אך גם פתוחה  לשמיים ולאור – "הרשת העליונה".

מאפיינים אדריכליים  –  הדגש על  בנייה בת-קיימא, ובסיסה שלדת פלדה קלה וחזקה במיוחד. גג המבנה מצופה בחומרים קולטי שמש, המספקים אנרגיה נקייה לשימוש בשטח. החומר – שילוב של עץ יפני מקומי, כחלק ממדיניות אקולוגית וזהות תרבותית.

הטכנולוגיה – הטבעת משלבת חיישנים, תאורה חכמה, תצוגות דיגיטליות, ואף מערכות מיזוג טבעי באמצעות זרימות טבעי. מעל האתר – איסוף ושיתוף מידע, תקשורת בין הביתנים והמבקרים, בעצם תפקוד של’data cloud’ .

פונקציונליות ושימושים – הטבעת משמשת גם כמעבר עילי של הולכי רגל . מבקרים יכולים להסתובב בתוכה ולחזות בנוף מלמעלה. יש גם מתחמי מנוחה, מדיטציה, אזורים לפעילות חינוכית וטכנולוגית, מרפסות תצפית. בלילה, התאורה החכמה הופכת לאובייקט אמנותי.

המשרד היפני – SOU FUJIMOTO ARCHITECTS – הגה את תפיסת הטבעת ואחראי על בנייתה. המשרד ידוע כמשלב בין טבע, טכנולוגיה ואנושות. המשרד שיתף פעולה עם מומחים של הנדסה סביבתית, פסיכולוגיה סביבתית, עיצוב אורבני וחברות טכנולוגיה יפניות מובילות.

ההשראה הוויזואלית – הטבע – 'טבעת עונתית של חיים, מוות והתחדשות'. למרות זאת המבנה הוא אולטרה-מודרני, המשלב תחושת יער עילי פתוח, כמעין סוג של ענן טכנולוגי מרחף.

יש  המדגישים ש'הטבעת הגדולה' אינה רק מבנה, אלא זה גם רעיון  הכולל:

 *  גשר בין העתיד לעבר

*  חיבור בין בני אדם לטכנולוגיה

 *  מדגים כיצד עצוב יכול לגלם ערכים של קהילה, קיימות, וחדשנות, ובכך לייצר חוויה יוצאת דופן."

שימו לב על ההוגים את הרעיונות הבסיסיים של עבודת עיצוב יוצאת דופן זאת ואלו שעל המלאכה:

עיצוב ראשוני:
Sou Fujimoto, TOHATA Architects & Engineers, Azusa Sekkei

בנייה – צפון־מזרח:
Obayashi, Daitetsu Kogyo, Tsuchiya, Yasui Architects & Engineers

בנייה – דרום־מזרח:
Shimizu, Tokyu, Muramoto, Asunaro Aoki JV

בנייה – מערב:
Takenaka, Nankai Tatsumura, Takenaka Civil Engineering & Construction, Showa Sekkei

הבנייה של 'הטבעת הגדולה' החלה ב- 30.6.23 והסתיימה ב- 28.2.25.

WWW.EXPO2025.OR.JP

      btt