מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

חומרים חיים – עיצובים בבטון בקנה'קש

By hhm_hafatzim

פורסם במדור-

"לפני 28 שנה יצקנו בביתנו בגליל רצפת בטון. חידוש כה מרענן ברצפות בתים דאז. מספר שנים הייתה עלייה לרגל לראות יופייה של ריצפת הבטון. הפועלים מהכפר הסמוך לא יכלו להבין מדוע יוצקים ריצפה כמו בבית סבתם…כה מיושן!?" מספרת יהודית בר.
רבים הבינו עם השנים יתרונותיה של ריצפת הבטון הנעימה לרגל חשופה בחורף ומרעננת בקיץ, ובעיקר נכחו מהמראה המרשים המעניקה הרצפה למכלול הפנים.

// עופרי גונן, מעצבת פנים סטודיו "חפצים"

קרדיט תמונה ראשית :אלעד גונן

הבטון הוא חומר חי, הוא מגיב לסביבתו ומשתבח עם הזמן והשימוש. סדקים, בועות, סימנים, שינויי גוון וחיספוס, כל אלו הם חלק בלתי נמנע מהשימוש בבטון באדריכלות ובעיצוב והם אלו התורמים ליופיו. מאז ומתמיד השימוש בו על צורותיו השונות הולך יד ביד עם פיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך, המשפיעים על עיצוב העולם שבו אנו חיים, כך גם במקרה של הבטון המעודן והמתוחכם המשתלב באלמנטים שונים באדריכלות ובעיצוב הפנים העכשוויים.

0135small

קרדיט : אלעד גונן

הבטון הוא חומר טבעי, המורכב מתערובת מלט, חול, חצץ ואגרגטים, המתקשה לכדי חומר עמיד וחזק במיוחד, שבעבר שימש בעיקר לבנייה וכיום משמש גם לחיפויי פנים וחוץ, עיצוב מוצר ועוד. תערובות בטון שונות היו בשימוש כבר לפני אלפי שנים ע"י האשורים והבבלים ובהמשך ע"י הרומאים, שנעזרו בו על מנת ליצור קשתות גדולות ומרשימות, שנחשבה לפיתוח טכנולוגי ואדריכלי אדיר.

הבטון המזוין, בו תערובת הבטון מחוזקת ע"י רשתות או מוטות פלדה, המקנה לו חוזק מבני גם במאמצי מתיחה, פותח במאה ה-19 ומאז החליף באופן כמעט מלא את שיטות הבנייה המסורתיות. בשנות העשרים של המאה ה-20, עם תקופת המודרניזם, האדריכלים החלו לממש את כל הפוטנציאל שבו, על מנת לתכנן ולבנות צורות בניין חדשות ומורכבות, שיצרו גם תפיסה אדריכלית חדשה המשפיעה על התחום עד היום. אדריכלים דוגמת לה קורבוזייה, שהיה אחד ממובילי השינוי התפיסתי של האדריכלות המודרניסטית, השתמשו בבטון מזוין על מנת לממש את תפיסתם החדשה, כמו חלל פנים החופשי לחלוטין מבחינה תכנונית, עקרון שניתן למימוש בזכות הרמת המבנים על גבי עמודים וביטול הקירות הנושאים, דבר שהתאפשר בעיקר בזכות החוזק המבני של הבטון המזוין.

sivan_askayo-knekash_-240

קרדיט : סיון אסקיו

השימוש בבטון חשוף, באופן המחצין את האסתטיקה המיוחדת של החומר, החל עם התקופה הברוטליסטית באדריכלות, שהיתה פופולרית בין השנים 1950-1970. הזרם הברוטליסטי אופיין בין השאר בהחצנה של מערכות הבניין ותכנון מבנים במראה גס וקשוח, דבר שבא לידי ביטוי גם בעזרת השימוש בבטון חשוף וגולמי בטקסטורה גסה בחזיתות המבנים. עם השנים התפיסה לגבי בטון השתנתה ופיתוחים טכנולוגיים יחד עם יצירתיות האדריכלים הובילו לשימוש בו דווקא במראה מינימליסטי ומעודן. ביפן למשל הבטון החשוף מקושר במקרים רבים לפילוסופיית הזן, בזכות המראה הפשוט שלו, אצל אדריכלים דוגמת טדאו אנדו.

מראה הבטון החשוף ושימוש בתכונות החומר ובטקסטורה שלו בא לידי ביטוי כיום בתחומים רבים ומגוונים וניתן להשתמש בו כחומר חיפוי או כיציקה מלאה עפ"י הצורך. בחברת קנה'קש למשל משתמשים בו לחיפויי פנים וחוץ על גבי הקירות בצורת אריחים, בבטון מוחלק כחיפוי לרצפה, ביציקות על מנת ליצור רהיטים בנויים ועוד שימושים רבים אחרים, כיד הדמיון של הלקוח, האדריכל או המעצב. "החומר מאופיין ברמת ספיגה גבוהה, כך שבמהלך השימוש בו הוא ישתנה ללא הרף ויתפקד כחומר חי" מסבירה רונית מידן גרינברג, מבעלי החנות. "הבטון הוא חומר חי במובן זה שיש בו סדקים, יש אפשרויות לאיטום הבטון, אך אנו בוחרים למרוח אותו בסילר, בכדי לתת לשימוש ולחלוף הזמן להיספג ולהשביח את מראהו".

sivan_askayo-knekash_-196

קרדיט : סיון אסקיו

      btt