מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

גם בארץ שאין בה יערות טבעיים, יש יערות.
טיול ברכב או ברגל גם מאד מהנה וגם מאד מעניין
יער צרעה.

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

יער צרעה  צילום – יעקב שקולניק

יער צרעה  צילום – יעקב שקולניק

פסל – שנים עשר השבטים, יצירתה של סטלה פליט

הרקע –  ערות צרעה ואשתאול, הנמצאים במרכז הארץ מהווים גוש יערני גדול, אשר הוקם בשנות ה-50 של המאה העשרים. הם ניטעו כמגן לאורך כביש 44 – המכונה "דרך הגבורה", כביש עוקף לטרון שנסלל במלחמת העצמאות כדי לאפשר לכלי רכב לנוע בין ירושלים לבין יישובי השפלה ומישור החוף. יערות אלה פותחו עד אמצע שנות התשעים ומהווים גוש יערני גדול, אחד היערות הנדירים בגודלם וביופיים במרכז הארץ.

יער צרעה משתרע בין צומת שמשון לצומת נחשון, כחלק מיער תרום שהוקדש לזכרו של חיים ויצמן, נשיא מדינת ישראל הראשון. מרכס צרעה שביער נשקף נוף מרהיב של מישור החוף, שפלת יהודה והרי יהודה. זאת "ארץ שמשון הגיבור", בה ניטשו קרבות בין הפלשתים לבני ישראל.

ביער גם צמחייה טבעית, אתרים ארכיאולוגיים, פסלים, נקודות תצפית וחניונים רבים. שתי דרכי אורך המתאימות לכל רכב חוצות אותו וביניהן דרכי קישור לפינות קסומות:

יער צרעה, חניון ינון  צילום – יעקב שקולניק

יער צרעה עובר ב"ארצו של שמשון", כפי שמתואר בספר שופטים: "וַתָּחֶל רוּחַ ה' לְפַעֲמוֹ בְּמַחֲנֵה-דָן בֵּין צָרְעָה וּבֵין אשתאול" (שופטים י"ג 25). בלב היער מתנוסס תל צרעה, המזוהה עם מקום הולדתו של הגיבור המקראי.

מספר אתרי עניין היסטוריים ותרבותיים. אחד המפתיעים הוא דרך הפסלים שאורכה כתשעה קילומטרים והיא חוצה את היער. בתחילת שנות ה-90 של המאה ה-20 יזמה קק"ל את עיטור הדרך בפסלים, ולשם כך העניקה לאמנים גושי סלע גדולים ואמצעים לייצור הפסלים. פסלים אחדים מדגישים את השתלבותן של יצירות האמנות בנוף ואחרים את עברו של האזור. כך, למשל, מתאר אחד הפסלים את גבורתו של שמשון, ואילו במקום אחר עוצבו שיני סלע כמסרק, בהשראת המסרק של דלילה הפלשתית, שחרצה את דינו של שמשון.

דרך הפסלים  צילום –  אבי חיון

 התנשמת – האמן פסח פליט

תחילת דרך הפסלים (סימון ירוק) מכביש 44 ליד מושב תרום. לאחר כשני קילומטר מגיעים למצפה צרעה. עד יולי 1948 שכן כאן, ובתל צרעה הסמוך, הכפר הערבי סרעה. בכפר היו 94 בתים ו–400 תושבים גרו בו. כל בתיו נהרסו. חצי שנה לאחר מכן עלו לגבעה זו מקימי קיבוץ צרעה. בית המוכתר שימש להם כחדר אוכל. הם שהו במקום כמה חודשים עד שעברו לאתר הקיבוץ, כשני קילומטר משם. במקום בית המוכתר בנתה קק"ל את "מצפה צרעה". בקומת הקרקע שלו מבנה אבן נעול ועל גגו מרפסת מעניינת מלוחות עץ, שמעניקה תצפית נפלאה מזרחה.

מצפה צרעה – צילום אמיל סלמאן

היסטוריה מפותלת, כאורך השנים שעברו ,באה לידי ביטוי בגבעה ממול, בתל צרעה, אשר כונה על פי זיהוי מקובל כצרעה המקראית, ביתם של מנוח ואשתו, הורי שמשון. מבנה בעל שתי כיפות, עליו החליטו שהוא הוא קבר שמשון הגיבור ואביו מנוח. האתר זוהה גם כקברו של שיח' סאמת. יהודים מאמינים עולים לקבר זה כדי לבקש פריון.

קברו של שמשון הגיבור –  צילום אמיל סלמאן

לאחר טיול בדרך הפסלים מאד ממליצים לסיים את הטיול דרך הפסלים ולנסוע למנזר הקתולי דיר ראפאת, ובו גן קטן ויפה וכנסיה בה ציורי קיר מפתיעים. (בwaze- מנזר דיר ראפאת).

מנזר דיר ראפאת – צילום אמיל סלמאן

ההפתעה המודגשת בכתבה זאת הוא יקב מוני של משפחת ערטול הנוצרית, המשיק במנזר דיר ראפת, ובו חנות ומרפסת נהדרת תחת סוכת גפן. מדוע אנחנו מדגישים מרפסת היקב – לסיום הטיול ביער צרעה, תוכלו לפרוש מפה (אשר תביאו מהבית) ותוכלו לשתות בכוסות יין בלווי גבינות, זיתים ובייגלה אשר תקנו בחנות היקב. מקובל לשבת מול נוף יוצא דופן ….של מטעי זיתים כרמים ולאכול גם ארוחה שהבאתם בתרמיל. הכניסה והישיבה על המפרסת לסעודה ללא תשלום – חכמה שווקית יוצאת מן הכלל. הקנייה בחנות היקב הופכת כחלק מההנאה הכללית.

מרפסת יקב מוני  צילום – שכיב ערטול

מרפסת יקב מוני   צילום  – שכיב ערטול

הכרמים ומטעי הזיתים של יקב מוני ממרפסת היקב.

www.kkl.org.il

www.haaretz.co.il

      btt