מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

ישראלי, פלסטינאי וירדני

סרט אחד

וים אחד חולה

By Tami Klein

פורסם במדור- , , ,

חברים, מוזמנים לצפות קודם כל בקדימון לסרט "שומרי ים המלח". היוצרים יואב קליינמן ועידו גלס. ולאחר מכן נספר סיפור.

"ים המלח הוא משאב טבע נדיר, בעל יופי יוצא דופן. הוא המקום הנמוך ביותר על פני כדור הארץ ב- 438 מטרים מתחת לפני הים. ים המלח הוא אחד מגופי המים המלוחים ביותר בעולם, עם 36% מליחות. הוא מתפקד כאגן הניקוז של נהר הירדן ההיסטורי ויובלים ומעיינות אחרים. הוא משכנם של בעלי חיים וצמחייה ייחודיים שאינם נמצאים בשום מקום אחר, ומימיו והמינרלים שלו ידועים בכוחות הריפוי שלהם."

קשה לדמיין שאוצר טבע כה נדיר נושא על כתפיו קשיים אנושיים ופוליטיים. שלוש ארצות – ישראל, ירדן והרשות הפלסטינית צורכים את מקור מימיו והסכסוכים הפוליטיים באזור מעכבים הסדר לקיומו הטבעי. כיום שיקומו של ים המלח הוא קריטי – פניו, חופיו השתנו – 6000 בולענים! פערו פה לתדהמת המבקרים. חישבו רק על הנתון הבא – מדי שנה ים המלח מאבד 1.2 מטר מגובהו, ובישראל, הגישה לים מתאפשרת כיום דרך שני חופים בלבד.

בפועל במשך 60 שנה המים מהירדן הוסתו לצריכה ולחקלאות. כיום מגיעים לים המלח פחות מ-10% מהכמות שיכלה לתרפד מצבו כיום, ומרביתם של המים המוזרמים כיום, הם מי ביוב.

למצב הכמעט קטסטרופלי של הים הייחודי הזה, נוספת הפעילות של  אידוי ועיבוד מואץ של המים בגלל קציר האשלג המבוצע על ידי מפעלי הפוספטים של ים המלח ומפעל האשלג הירדני. מפעלים אלו אחראים ל- 40% מירידת מפלס המים של ים המלח.

האקטיביזם האקולוגי מציע גם דרך לייצב מפלס ים המלח – מים מותפלים יוכנסו לכנרת באותה כמות שתזרום מהירדן לים המלח, בנוסף לצמצם כמות המים שמפעלי ים המלח בישראל ובירדן משתמשים.

אחת הפנים היפות של האקטיביזם להצלת ים המלח הוא הסרט "שומרי ים המלח", המספר סיפור ים המלח היום וכיצד שלושה פעילים – עודד רהב, הישראלי, מעצב נוף בעבר והפעיל המרכזי, יוסוף מאטארי, פלסטינאי, מציל מזה 30 שנה בים המלח ומונקד' מהאיר, ירדני ופעיל אקולוגי. מונקד' עומד בראש ארגון EcoPeace, הארגון הסביבתי היחיד המורכב מפלסטינים, ירדנים וישראלים. פעילותו של מונקד' אינה פשוטה בהיותו נשוי לפלסטינאית המתנגדת לפעילותו ,בנוסף להתמודדותו מול איומים על חייו בגלל פעילותו.

מונקד, יוסוף ועודד – אחוות פעילים.

עודד רהב, שחיין במים פתוחים, יזם המשחה בים המלח מהגדה הירדנית לגדה הישראלית לשם יצירת הד תקשורתי. בשיחה, עודד רהב הדגיש שהפעילות אשר החלה מ-2020 נראית מבטיחה השנה, 2022, בעיקר בזכות "הסכמי אברהם", בהם הודגש שיתוף הפעולה עם ממלכת ירדן – מים תמורת אנרגיה ירוקה, "שיתוף פעולה לא מתוך איום, אלא מתוך קיום", כדברי עודד רהב. חשוב היה לו לעודד להדגיש שהגוף שהוקם לטיפול במורכבות הקשיים לשיקום ים המלח הוא גוף אפוליטי.

בנוסף, ציין עודד רהב, כאשר ב- 2030 המדינה אשר אמורה לחדש הזיכיון למפעלי ים המלח, היא עשויה להאיר נושא זיכיון בר קיימא. אוכלוסיית העולם לפחות עוסקת בנושא האקלים, נושא שבעבר לא היה כלל על שולחן מדינות.

התקווה של עודד היא שגם פעילות עיסקית, מים לחקלאים הירדנים עשויה לחזק מערכת יחסים בין ירדן לישראל מתוך ההדדיות מניבה פרות. כלכלה מיטיבה ללא ספק עשויה לתרום למערכת היחסים באזור.

הסרט בו תצפו – 'שומרי ים המלח' – הבימוי, הצילומים והאימפקט שגיבורי הסרט מייצרים, אינו מאפשר אדישות לבעיה האקוטית של ים המלח. כנראה שגם הנופים בסרט, הכובשים כל עין וכל לב, מצליחים "לפתוח פה" ולבטא כאבם.

הסרט מרשים לא רק בגלל הסיפור יוצא הדופן שלו, הסרט עשוי ברגישות הראויה גם אנושית וגם אסטטית. התאריך הקרוב ביותר לצפייה בסרט :

"שומרי ים המוות" – הקרנה אונליין ומפגש זום

החל מיום רביעי 28.12.22 – בשעה 20.00 הקרנה אונליין | ב- 21:30 – יונתן ניר מארח את הבמאים יואב קליינמן ועידו גלס. *הסרט והקלטת של המפגש יהיו פתוחים לצפייה עד ליום שני 23.22.1 בשעה 10:00 בבוקר (שעון ישראל).

*ההקרנה פתוחה לקהל הרחב בהרשמה מראש, התשלום אופציונלי ובהתאם למידת היכולת. לכל הפרטים ולהרשמה>>

https://www.yonatannir.com/deadsea

 

הסרט זכה בפרסים ומוקרן בלמעלה מ-30 פסטיבלים, כולל ב-ARTE ו- CNN.

צלם ראשי – יואב קליינמן

צלם רחפן – רם גיל, ז"ל

עריכה – ציפי רז

מוזיקה מקורית – רן בגנו

* שימו לב – ניתן להזמין את היוצרים להקרנות והרצאות פורונטליות ובנוסף לפעילות חינוכית בבתי ספר (מאושרים סל תרבות).

** חדווה גולדשמיט ו- Go2films , חברת ההפצה, באמצעותה ניתן להזמין במייל office@go2films.com

www.dsgproject.com/the-film

      btt