מגזין "מקו ועד תרבות"

from Line to Culture – the magazine

מפינוקי הטבע

By Tami Klein

פורסם במדור- ,

שלא נשכח, תמיד נוכל לצאת, גם מעצמנו, ולהתמזג עם נוף קרוב או מעט רחוק מהבית. בעזרת מנהל גן לאומי ירקון, יונתן סבלסקי, נמליץ על מקום אליו אפשר לנסוע ברכב, לרכב על אופניים, ללכת ברגל, לבהות מדיטטיבית וגם לפקנק.

בריכת הנופרים בירקון היא מהמקומות היפים ביותר מבחינת מסלול טיול במרכז הארץ, בין הגן הלאומי של מקורות הירקון מצפון, ובין שמורת תל אפק מדרום. לצידה מסלולי טיול נפלאים שמתאימים גם למשפחות עם ילדים.

בריכת הנופרים היא על שם הנופר הצהוב הייחודי. הנופר הצהוב הוא צמח אנדמי, כלומר גדל רק בבריכת הנופרים ורק בארץ, לכן כה חשוב אקולוגית לשמור עליו. אגב גם דג מסוים, לבנון הירקון, החי בבריכה זאת הוא אנדמי. שימו לב – לא להיכנס לבריכה, לא להאכיל את הדגים, לשמור על ניקיון מוחלט, וכך גם נדאג שהנופר הצהוב ולבנון הירקון עשויים לא להיעלם.

אנחנו מציעים טיול. שטח מיקומו? נחל הירקון. הנחל מתפתל לאורך 27 קילומטרים – מהמקורות בראש העין ועד לשפך בתל אביב. מבחינה אקולוגית אפשר לחלק את הנהר לשלושה חלקים: בחלק העילי, מהמעיינות ועד שפך נחל קנה, לאורך כ-7 קילומטרים זורמים מים נקיים. בחלק התיכון, משפך נחל קנה ועד שבע טחנות, לאורך כ-16 קילומטרים, זורמים בעיקר מי שפכים שעברו טיהור במפעל טיהור שפכים.

החלק התחתי של הנחל, ארבעה קילומטרים אורכו, הוא הערוץ המוכר ביותר. חלק ניכר מהמים בקטע זה הם מלוחים, בשל חדירת מי ים. במשך שנים רשות נחל הירקון מבצעת בהצלחה שיקום אקולוגי מקיף לנחל, שכלל פעילויות בתחום הניקוז, שיפור איכות המים, החי והצומח וטיפוח אתרים היסטוריים ופינות ייחודיות בצד הנחל. אחת מהן היא בריכת הנופרים השוכנת סמוך למעיינות הירקון. אורכה של הבריכה הוא כ-100 מטרים והיא מוקפת קנים, עצי ערבה וצמחיית נחלים עשירה. הבריכה זכתה לשמה בזכות צמחי הנופר הצהוב.

הנופר הצהוב הוא צמח מוגן, רב-שנתי. בעבר צמח גם במקווי מים בעמק החולה ובשאר מקווי מים מתוקים. ייבוש הביצות וריבוי הנוטריות, המכרסמות בו, גרמו להיעלמותו ממקומות רבים. לכן, שימו לב שהנופר הצהוב הוא צמח מוגן. לרוב, פריחתו הצהובה והעדינה של הנופר מופיעה באביב, ובעיקר בקיץ, כאשר חרקים מאביקים אותו ומסייעים לו להתרבות.

 כיצד מגיעים? ב- Waze מצוינת בריכת הנופרים. באופן כללי נכנסים מכביש 483 בדרך הגישה לגן לאומי תל אפק. לא נכנסים לגן הלאומי, אלא ממשיכים בנסיעה בדרך עפר המתעקלת שמאלה ומלווה את גדר הגן הלאומי. חונים ברחבת חניה קטנה בקצה גדר הגן הלאומי וממשיכים ברגל כ-600 מטרים.

בשטח בריכת הנופרים ממליצים על אחד המסלולים היפים, מסלול נפתול הנופרים והפילבוקס שיוצא מכפר הבפטיסטים. בבריכה תגלו בקיץ מרבד מרהיב של עלי הנופר הצהוב.אבל גם עתה, בחורף, הברכה יפיפייה – ראו הצילום הראשי בכתבה.

עץ אקליפטוס ענק פורש את צילו על נפתול הנופרים ועל סביבתו וספסלי עץ יאפשרו לכם לשבת ולהביט במראה המשמח את העין.

סמוך לנפתול הנופרים נמצא גשר מקורות הירקון, גשר להולכי רגל ולרוכבי אופניים, הצמוד לגשר הרכבת. בצדו המערבי של הגשר נמצאת עמדת שמירה עגולה מבטון המכונה "פילבוקס", אשר סייעה לשמור בימי המרד הערבי הגדול (1936–1939) על גשר הירקון מפני פעולות חבלה. 

מעט רקע על מקורות המים – בעבר המים שהזינו את הירקון החלו בקבוצת מעיינות למרגלות מבצר אפק הקרויים בינאר באשי/ראס אל עין (מכאן שם העיר ראש העין). כיום מי מעיינות הירקון נשאבים ע"י חברת מקורות והמים הזורמים לבריכת הנופרים הם מים שמשוחררים לטבע. בתחילת ההזרמה יוצאים המים דרך צינור למפלון קטנטן ולבריכה רדודה ומשם מתחת לגשר המעבר, דרך תעלת בטון, המים נשפכים לבריכת הנופרים.

לא רחוק מהבריכה תמצאו מבנה מפתיע, הקרוי בית הבטון. סיפורו מאד מעניין. קראו אותו בלינק המצורף – https://bit.ly/38vfh5a

מלבד הנופרים היפיפיים בבריכה, תוכלו לראות על הגדה גם צמחי קנה כמו פטל קדוש, שנית גדולה ועוד. מגוון ציפורים מתעופפות מעל האתר המקסים ואין ספק שלפניכם אחת מנקודות הטבע המיוחדות ביותר באזור. שימו לב, קיים איסור להיכנס לבריכה וזאת בעיקר משום שבעלי החיים במקום מוגנים וחלקם נמצאים ממש בסכנת הכחדה.

מומלץ גם לטייל בעיניים – https://www.youtube.com/watch?v=ORUq0Mo32jA

הבריכה פתוחה לקהל בכל ימות השבוע וללא תשלום כניסה – בימי חול וביום שבת מ- 8.00- 16.00, ביום שישי מ- 8.00 עד 15.00

הצילומים באדיבות גן לאומי ירקון.

      btt